Vali Şerif Yılmaz Engin FM’in canlı yayın konuğu oldu.
Kütahya Gündemi adlı programa konuk olan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz Ali Özkan ile Saadettin Kolhan’ın sorularını yanıtladı.
Vali Şerif Yılmaz programda merak edilen tüm sorulara samimi yanıtlar verdi. Altyapı çalışmalarından, işsizliğe, uyuşturucuyla mücadele çalışmalarından yatırıma kadar birçok konuda bilgiler veren Vali Yılmaz’ın açıklamaları:
“TERÖRİST KÜTAHYA’YA GELDİĞİ GÜN YAKALANDI”
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan terör saldırıları sonrası yurdun her köşesinde güvenlik önlemleri artırıldı. Kütahya’daki aramalar, yol çevirmeleri de bu sebeple yapılıyor. Kütahya’da bir terörist geldiği gün yakalandı. Canlı bomba iddiaları ortaya atıldı. Ancak böyle bir şey söz konusu değildir. Kütahya’da canlı bomba yakalandı iddiası algı operasyonudur, teröre hizmettir. Uçan kuştan haberimiz var. Tek vatandaşımızın burnunun kanaması bizi rahatsız eder. İnsanımızın rahat, huzurlu ve güven içerisinde yaşaması için 24 saat çalışıyoruz. Vatandaşlarımız da güvenlik güçlerimize yardımcı olsunlar.
“KERMES YAPMADILAR, DEVLETE MEYDAN OKUDULAR”
Cami kapatan vali diye iftira attılar. Binanın inşaat ve iskan ruhsatı yok, arazinin bir kısmı belediye ait. Bu yurt Belediye tarafından mühürlenince cami oldu. Hükümet Konağı içerisinde de mescit var. Yeni bina yapılıp eskisi yıkılınca cami mi yıkmış olacağız? Özel İdare’nin eski binasını tahsis ettim cami olarak, Türkmen Dağı tepesinde cami yaptırdım. İbadet için her türlü imkanı sağlamak için çalışıyoruz. Cami kapatmanın ne demek olduğunu biliyorum. Kuran’daki hükümleri kendilerine göre tevil edip, uymadık diye iftira atıyorlar. Onların kim olduğunu vatandaş biliyor. Aynı oyunu kermeste de oynadılar. Kütahya’da hiçbir kermese izin verilmeyecek. Milletin içerisinde yaşıyoruz, gökten gelmedik. En büyük şikayetlerden biri, kermesler esnafa zarar veriyor. 50 TL’ye alınan ayakkabı kermeste 10 liraya satılıyor. Esnafın mağdur edilmesi bir tarafa kermesler Yardım Toplama Kanunu’na tabi faaliyettir. Topladığınız her para için, sattığınız her şey için makbuz kesmelisiniz. Bu zamana kadar size kermeste makbuz verildi mi? Hayır verilmedi. Kermes sonunda toplanan paralar makbuzlarla bir araya getirilir, yardım miktarının tamamının bilgisinin Valiliğe iletilmesi gerekiyor. Oradaki kuruş para yanlış bir yere gidiyorsa manevi mesuliyeti bana aittir. Kermese izin verilmedi, yazılı olarak da tebliğ edildi. Ancak devlete meydan okurcasına kermes yaptılar. İlçeler dahil olmak üzere hiçbir yerde kermese izin verilmeyecek. Devlet politikası olarak paralel yapıyla mücadelede ortaya çıkıyor. Topladıkları paraların nereye gittiğini bilmiyoruz, bulmaya çalışıyoruz. Vatandaşımızın halis niyetle vermiş olduğu paraların nereye gittiğini bilmemiz gerekiyor. Toplanan paraların kime gittiği söylenmeli ancak söylemiyorlar. Kurallara uygun hareket etsinler izin veririm, ancak kuralları çiğnerlerse karşılarında dururum. Biz aşiret değil, devlet yönetiyoruz.
“KENT HASTANESİNİ BİZ DEĞİL, KENDİLERİ KAPATTI”
Kendi içerisindeki mali sıkıntılardan dolayı sahiplerinden biri yurtdışına kaçtı. Hastanedeki hissesini başkasına devretti. Çalışma süresi içerisinde bankalardan aldığı kredinin ödemesinde ve faiz nedeniyle düştüğü sıkıntıdan dolayı bir bankadan aldığı parayı diğer bankayla kapatıyor. Faiz ödemekten işin içinden çıkamıyor ve mülkiyeti başka bir firmaya satıyor. Sadece ruhsatın üzerine dünyalar kadar hacizler geldi. Hastaneyi biz kapatmadık, kendileri kapattı. Yapılan müracaat sonrası hastane ruhsatı iki yıl askıya alındı.
“KÜTAHYA’DA İŞ YAPANLARA KÖSTEK OLANLAR VAR”
2000’li yıllarda OSB’lerde çalışan işgücü sayımız 600, 2016 yılında 10 binin üzerine çıktıysak bunda devletin çok büyük katkısı var ama Kütahya’da sanayinin gelişmesini istemeyen insanlarımız var. Hem 1. OSB, hem 2. OSB de parsel ve büyüklük bakımından yeterli boş arsalarımız var. Yatırımcıya, müteşebbise ihtiyacımız var. Kütahya’ya büyük yatırımcıların gelmesi ile ilgili çalışmaları İlimizdeki büyük yatırımcıların yapması gerekiyor. Ben mesaimin büyük bir bölümünü OSB’lere harcıyorum. Kütahya gelişsin, Kütahya hak ettiği yere ulaşsın diye. Buraya büyük firmalar gelirse yan sanayi de gelecektir, dolayısıyla ilimiz kalkınacaktır. Örneğin Tavşanlı’ya açılan bir firmamıza İstanbul’dan 60’a yakın AR - GE personeli geldi ama maalesef bazı insanlar Kütahya’da iş yapanlara köstek oluyor. Bazı isimler kendi isminin önüne isim istemiyor. Bu tarz çekişmeler Kütahya’yı ileriye değil, geriye götürüyor. Kütahya’da bazı anlayışların değişmesi gerekiyor. Kütahya’yı Kütahyalıların idare etmesi lazım. Seçilmiş atanmış insanlarımız var. Hep beraber bunu değerlendirmemiz gerekiyor.
“TERMAL TURİZM HAREKETLENİYOR”
Termal Turizm’de önemli gelişmeler yaşanıyor. DPÜ Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Türkiye’de örnek olacak. Yoncalı’ya ilave olarak 100 yataklı fizik tedavi hastanesi de yapılacak. Ilıca’da Harlek oteli açıldı. 2 yıl kapalı kalan Ilıca Harlek Oteli Kütahya halkına atılan bir kazıktır. Çok şükür ki otel yeniden hizmete sunuldu. Öte yandan Sarı Kız hamamının ihalesi yapıldı. Ilıca’ya uygun bir hamam yapılacak. Sanayide belli bir seviyeyi yakaladık, sıcak su kaynağı en fazla olan iliz. Termal turizm de belli bir seviyeyi yakalamalıyız.
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEMİZDE AİLELERİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Uyuşturucu ve sigarayla mücadelede çalışmalarımıza aralıksız sürdürüyoruz. İlimizde bonzai ticareti yapan kişiler adli mercilere gönderildi, şimdi cezaevlerindeler. Dışarıdan gelen uyuşturucu satıcıları var. Burada sadece bizim önlemlerimiz yeterli olmayabiliyor. Vatandaşlarımızın çocuklarını takip etmesi gerekiyor. Bazı aileler çocuklarına bunu konduramıyor ancak kabullenmeliler. Tedavi mümkünken yardımcı olalım. Yeter ki sağlık kurumlarına, İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etsinler. Biz bilgileri kimseyle paylaşmıyoruz, gizli kalması gereken bilgiler bizde gizli kalır. Çözümü birlikte gerçekleştirmeliyiz.
“KÜTAHYA’DA İŞSİZLİK YOK”
Kütahya’da işsizlik problemi yok. Tek sorun mevcut sanayi tesislerimizde çalışacak kalifiye insan yok. Kalifiye insan yetişmesi için devletin verdiği çok büyük teşvik ve destek var. İşadamlarımızın tüm taleplerini karşılıyoruz. TKDK’dan KOSGEB’den, ZEKA’dan tüm kurum ve kuruluşlarımızdan bilgiler alabilirsiniz. İhtiyacımız girişimcilik ruhu. Bu ruhu canlandırmalıyız. Özel sektörün öne çıkarılıp, çalışması lazım. Göç sorunu yaşayan tek il Kütahya değil. Türkiye’nin her köşesinde bu sıkıntı yaşanıyor. Köylerden illere bir akın söz konusu.
“HİZMET BİNALARI YENİLENİYOR”
Kamu kurumlarının yeni hizmet binalarının yapımına başlanıldı. Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü hizmet binalarının ihaleleri tamamlandı ve kimisinin çalışmalarına başlanıldı, kimisi ise yakında başlayacak. İl Özel İdare hizmet binamız, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binamız ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bağlı Gençlik Merkezinin hizmet binası tamamlandı, faaliyete geçtiler.
“DEVLET TERÖRE PABUÇ BIRAKMAZ”
Her şehit haberi yüreğimizi yakıyor. O bölgede filen çalışan biri olarak hangi psikolojik ortamda yapıldığını bilen birisiyim. Terörle mücadele kapsamında olan illerde görev yaptım O bölgelerin atmosferini bilen ve hisseden biriyim. Bu yüz yılın sorunu. 100 yıl önce Çanakkale’den girmeye çalışanlar bugün Diyarbakır’dan girmeye çalışıyor. Kürt kardeşlerimizle problemiz yok. Geçmiş yıllarımızın hatasıdır. O bölgede yaşayan yeni nesil kadim kültürümüzden uzaklaştırıldı. Allah inancı olan biri bir başkasını öldürtemez. Bugün ne yazık ki dinle alay eden, dinsiz bir nesil özellikle yetiştirildi Bugün o nesil başkalarının kucağında uşak gibi geziyor. Evlerini başkalarını terk etmek zorunda kalan insanlar övdükleri ülkeye gitmiyorlar yine topraklarımızdalar. Kur’an-ı Kerim’i tuzak için kullanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti eskisinden daha kuvvetli. 90’lı yıllarda Doğu’da görev yaptım. O yıllar ile bugünün şartlarını mukayese ettiğinizde bu gücü ve iradeyi zaten göreceksiniz. Sıkışınca her türlü pisliği yapıyorlar. Ancak mücadelemiz aralıksız sürecek. Yaptığımız her şeyi hukuk içerisinde yapıyoruz. Halkı, çocukları kullanıyorlar. Biz İsrail gibi terörist devlet değiliz, biz terörle mücadele ediyoruz. Yaşadığımız toprağın bedeli var, bu bedeli ödüyoruz. Ezanımız okunuyor, namaz kılabiliyorsak şehit ve gazilerimizin sayesindedir.