UNESCO’nun “Yaratıcı Şehir” unvanına layık gördüğü Kütahya; tarihi, sanatı ve nice güzellikleri barındıran bir şehir…
7 bin yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi bugüne dek canlı tutmayı başarabilmiş olan Kütahya; konakları, çeşmeleri, medreseleriyle bugün hala tarihi yaşayan ve yaşatan şehir aynı zamanda…
Tarihin en güzel yaşandığı ve yaşatıldığı yerlerin başında ise 19. yüzyıl sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı geliyor.
Hızla yükselen binalara inat hala tarihi dokusunu ve güzelliklerini koruyan, tarihi konaklarıyla geçmişten günümüze ayna tutan Germiyan Sokağı, kent merkezine sadece 5 dakika uzaklıkta.
Kendine özgü iki ve üç katlı mimarileri, ahşap payandalı çıkmaları, pencere düzeni ve geniş saçaklarıyla eski konak kültürünün en güzel örneklerinin güzelliğine hayran olmamak mümkün değil.
Arnavut kaldırımlarında ilerleyip o tarihi konaklara bakarken geçmişe uzanıp o tarihi evlerin ne hikayeler sakladığını, kimlerin neler yaşadığını hayal edeceğiniz, huzur içerisinde düşüneceğiniz ve hayallere dalacağınız canlı bir tarih adeta Germiyan Sokağı…
Sokağın tarihinin en eski şahidi olan konaklar restore edilerek günümüze kazandırıldı ve bugün hala hepsi ayaktalar… Zamana meydan okuyan ve kendine hayran bırakan görüntüleriyle misafirlerini bekliyor, yan yana sıralanmış rengarenk halleriyle gelen misafirlerine de unutulmaz bir anı yaşatıyorlar.
Germiyan Sokağı’na geldiğinizde o sıcacık evlerin kapılarının hep açık olduğunu göreceksiniz. Kimi yöresel lezzetlerin sunulduğu bir ev, kimi müze, kimi sanatçının en güzel eserlerini ürettiği bir atölye, kimi ise eğitim yuvası…
Germiyan Sokağı’nda tarihi havayı solurken o tarihi konaklardaki birbirinden değerli sanatçıları, eğitimcileri ve eserleri göreceğiniz konaklar ise şöyle:
GERMİYAN KONAĞI, VAKIF KONAĞI VE İRVASA KONAĞI
Germiyan Sokakta, Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin eğitim yeri olarak kullanılan Germiyan Konağı (19. yy) bugün yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği kafe/restoran olarak, Vakıf Konağı (19. yy) Lokanta, İrvasa Konağı (19. yy) el sanatları üretim ve satış atölyesi olarak hizmet veriyor.
KENT TARİHİ MÜZESİ
Germiyan Sokak’ta bulunan, kitabesinde 1912 yılında yaptırıldığı anlaşılan Şapçızade ve Karaca Konakları, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Özel Müze izni ile “Kent Tarihi Müzesi” olarak açılmıştır.
Bahçesinde dünyada çini sanatının merkezi olan Kütahya’nın geleneksel ata sanatının üretim aşamaları yer almaktadır. Kent Tarihi Müzesi’nin zemin katında, tarih öncesi dönemden başlayarak, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bilgi, belge ve fotoğraflar bulunmaktadır.
Birinci katında Kütahya’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan demirci, bakırcı, kalaycı, keçeci, sepetçi, dülger, bıçakçı, semerci, nalbant, saraç, kunduracı gibi meslek gurupları, bölümler halinde mankenlerle ve fotoğraflarla canlandırılmış olup, bunlara ait aletlerin orijinallerine ait dükkanlar yer almaktadır.
İkinci katta ise, Kütahya’daki ev yaşamı ve konaktaki odaların iç mekanları gelin, düğün, kına, selamlık, giysiler, yatak odası, mutfak ve halı dokumacılığı gibi günlük hayat canlandırılmıştır.
SITKI OLÇAR ÇİNİ MÜZESİ
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından sağlığında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü alan, dünyaca ünlü çini sanatçısı merhum Sıtkı Olçar'ın anısını yaşatmak üzere kurulan ‘Sıtkı Olçar Çini Müzesi de Germiyan Sokağı’nda konuklarını bekliyor.
Müzede Sıtkı Olçar’ın 170 adet kişisel eşyası, 305 adet eseri, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü başta olmak üzere 112 adet plaket ve yaklaşık 90 parçadan oluşan kişisel şapka ve meşhur yelekleri sergileniyor.
MEHMET GÜRSOY ÇİNİ ATÖLYESİ
Tarihi Germiyan Sokağı’nın en değerli sakinlerinden biri de Mehmet Gürsoy.
UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazineleri' ödülüne layık gördüğü, yurt içi ve yurt dışında elliden fazla sergi açan, eserleri pek çok müze ve koleksiyonda sergilenen, çok sayıda öğrenci yetiştiren çini sanatçısı Mehmet Gürsoy çalışmalarına Germiyan Sokak’taki atölyesinde devam ediyor.
Çini sanatçısı Mehmet Gürsoy’un atölyesini ziyaret edip birbirinden değerli eserleri yakından görüp, bilgiler alabilirsiniz.
OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ
Türk el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlayan, sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını sürdürürken asıllarına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden ve Türkiye’de bugün yalnızca 22 ilde bulunan Olgunlaşma Enstitülerinin biri de Kütahya’da.
Germiyan Sokağı’nda bulunan tarihi Seyhan Konağı’nda hizmet veren Olgunlaşma Enstitüsü ziyaretinizde konağın odalarında sergilenen tarihi değeri olan el sanatları ürünleri, iğne oyaları, Kütahya kadınlarına ait ağır kıyafetler, Kütahya Zeybeğine ait ürünler ile yine Kütahya kültürüne ait doğu yatağını inceleyebilir, detaylı bilgiler alabilirsiniz.
KÜTAHYA KÜLTÜR VE SANAT EVİ
Germiyan Sokağı ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Germiyan Beylik Konağı’nda hizmet veren Kütahya Kültür ve Sanat Evi (KÜSAD)...
Çok sayıda sanatçıya ev sahipliği yapan Kütahya Kültür ve Sanat Evi’ni ziyaret ederek değişik sanat dallarında marka olmuş, Kütahya kültür ve sanatını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmış sanatçılarla tanışıp, eserlerini yakından görme imkanı bulacaksınız.