26 Ocak Dünya Gümrük Günü ile Kütahya Gümrük Müdürlüğü’nün birinci yılı yoğun katılımın olduğu bir törenle kutlandı.
Kütahya Gümrük Müdürlüğü Zafer Kalkınma Ajansı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Alim Taş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Sadi Çetinbaş, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yakuta, işadamları, bazı dair müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kütahya Gümrük Müdürü Osman Erdoğan kuruluş süreci ve faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konuşmasına Gümrük Müdürlüğünün Kütahya ve bölgeye hayırlı olması temennisiyle başlayan Vali Şerif Yılmaz, “Gümrük Müdürlüğümüz aslında geçen yıl açıldı, ama açılış yapılmamıştı. Bugün Dünya Gümrük Günü olması vesilesiyle açılışını yapmış oluyoruz. Öncelikle ilimize, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“500 MİLYAR DOLAR HEDEFİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Hükümetin 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek için Kütahya’nın üzerine düşeni yapma gayretinde olduğunu ifade eden Vali Yılmaz, “Devletin imkanlarını kullanarak Kütahya'nın altyapısını tamamlayıp, insanların huzur ve refah içerisinde yaşayabileceği bir ortam sağladık. Uzun zamandan beri el birliğiyle Kütahya'daki tüm kurum ve kuruluşlarımızla bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle sanayimizin geliştirilmesi yönünde altyapının hazırlanması ve ilimizde iş ve istihdamlarının arttırılması öncelikli hedefimiz. 500 Milyar Dolar ihracat hedefi koyan bir devlette, bunu gerçekleştirecek olan altyapının yapılması adına da üzerimize düşen payı Kütahya olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu yapmak için bugüne kadar çalıştık, inşallah bundan sonra da çalışacağız” diye konuştu.
“ÇOĞU İLDE GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ KAPATILDI”
Vali Şerif Yılmaz Gümrük İl Müdürlüğü’nün kurulmasında emeği geçen isimlere de tek tek teşekkür etti. Vali Yılmaz, “Kütahya' da daha önce Gümrük Müdürlüğü kurulmuş ancak kapanmış. Bazı illerde de Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız rantabl olmayan yerlerde kapatma gerçekleştirildi. Bizde de kapatılmış, tekrar açılmasıyla ilgili süreç başladıktan sonra, verdikleri destekten dolayı öncelikle o zamanki Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’ya, Kütahya Milletvekilimiz Vural Kavuncu ile Kütahya 24. Dönem Milletvekillerimiz Hasan Fehmi Kinay ve Soner Aksoy’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Buradaki Gümrük Müdürlüğünün sadece kendi işlevi ile değil, bölgenin yatırım potansiyeli ile ilgili de çok büyük faydası olacaktır. İnşallah bunu da İş Adamlarımızın da gümrüğümüzü kullanması ile birlikte çok daha etkin bir biçimde kullanmış olacağız” şeklinde konuştu.
“BÜTÇEDE OLMAYAN PARAYA RAĞMEN BAKANLAR KURULU’NDAN DESTEK ALINDI”
Bütçede olmayan paraya rağmen Gümrük Müdürlüğü’nün kurulduğunu kaydeden Vali Yılmaz, “İlimize kazandırılan kurum ve kuruluşların hizmetlerinin artarak devam etmesini diliyorum. İlimize yapılan her türlü yatırımın, faaliyetin yanında olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum. Mustafa İça Başkanımız da burada, onun da çok emeği var, ona da teşekkür ediyorum. Gümrük Müdürlüğü'nün kuruluşu Kasım’da oldu. Daha önceden planlanmadığı için bütçede olmayan paraya rağmen Bakanlar Kurulu’ndan destek alındı. Belli malzemeleri Bakanlıktan aldık, geriye kalan tüm malzemeleri buradaki iş adamlarımızın yardımlarıyla aldık. O yüzden hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
“KÜTAHYA’NIN 4. SIRADA YER ALMASI ONUR VERİCİ”
TÜİK’in 2015 verilerine göre bölgesinde yaşam endeksinde 1. olan Kütahya’nın Türkiye'de 4. Sırada yer almasının onur verici olduğunu kaydeden Vali Şerif Yılmaz, “Daha birkaç önce TÜİK tarafından yayınlanan 2015 yaşam endeksinde Kütahya 4.sırada gösterildi. Bu Kütahya adına çok sevindirici ve bana göre de onur verici bir değerin ifadesidir. İthalattan-ihracatına, sağlıktan-spora, yaşam memnuniyetinden- konut satışına varıncaya kadar her türlü değerler alınıp Türkiye çapında değerlendirilen ve istatistiki rakamlarla devlet tarafından ifade edilen bir endekstir. Bu şunu ifade ediyor: Burada zaman zaman eleştiriler çıkıyor, Kütahya'da hiçbir şey yapılmıyor, hiçbir şeyle ilgilenilmiyor diye. Aslında bu istatistik Kütahya'nın nereden nereye geldiğini çok net bir şekilde ifade ediyor” diye konuştu.
“192 MİLYON TL İHRACAT YAPTIK”
“İthalat ve ihracatımızın yüzde 10’una yakınını, gümrük işlemlerini kendi ilimizde, kendi Gümrük Müdürlüğümüzde gerçekleştiriyoruz” diyen Vali Yılmaz, “İlk geldiğim zaman bana Kütahya tarif edilirken sınırlarına girdiğinizi yoldan fark ediliyor denilirdi. Bugün Kütahya' ya gelen Kütahya'dan çıkıldığını fark etmiyor. Bugün Zafer Bölgesel Havaalanında özellikle yurtdışı bağlantılarla ilgili en büyük eksikliğimizden bir tanesi gümrük eksikliğiydi. İnşallah ithalat-ihracatta da belli bir potansiyelden sonra kargo uçuşları da sağlanır. Aşağı yukarı 200 bine yakın yolcunun gümrük işlemi yapıldı. Sadece buradan yapılan uçuşlarla değil transit uçuşlardan da, İstanbul bağlantılı uçuşlardan da burada gümrük işlemleri yapıldığı için, daha önce yapılamıyordu, bu kolaylık insanlarımıza sağlanmış oldu. Zafer Havaalanında kurulduğu günden itibaren toplam yolcu sayısı aşağı yukarı 264 bin 523’dür. 25 Kasım 2012'den günümüze 2 bin 807 adet uçak girip çıkmış. Hac mevsiminde de uçuşları direkt buradan gerçekleştiriyoruz. 2012' de bizim 4 tane Organize Sanayi Bölgemiz, 15 tane de fabrikamız vardı OSB'lerde. 2015 sonu itibariyle OSB’lerimizde 122 fabrikamız var. Bunlar yetmedi hepinizin bildiği gibi Zafer Organize Sanayi Bölgemizle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Kısa süre içerisinde onun da tüzel kişiliği kazanmasıyla birlikte artık orada da yeni iş ve istihdam alanları oluşturulacak. Özellikle büyük yatırımcıların ilimize gelmesiyle ilgili öncülük edecektir. İnşallah ümit ve temennimiz odur: Otomotivle ilgili ZEKA'da fizibilite hazırlık çalışmaları yapılıyor. O tamamlandıktan sonra da inşallah ilgili mercilere ilimizin tüm aktörleriyle beraber bunun emek ve gayreti içinde olacağımızı buradan tekrar ifade etmek istiyorum. Bu 4 adet OSB' de 2002'deki istihdam sayısı 600 iken 2015 sonu itibariyle 10 bin 224'e ulaştı. Şirket merkezi Kütahya'da olan vergi mükellefiyet kaydı Kütahya'da olan ihracat rakamlarına göre, şirket merkezi Ankara’da, Bursa’da, İstanbul’da olanlar bu rakamın içine dahil olmamak üzere, ihracatımız 2013'de 172 Milyon TL, 2014'de 182 Milyon TL ve 2015'in ilk 10 ayında 192 Milyon TL’dir. İthalat ve ihracatımızın yüzde 10’una yakınını, gümrük işlemlerini kendi ilimizde, kendi Gümrük Müdürlüğümüzde gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki iş ve işlemlerimizi buradan yapmamız hem kolaylık sağlayacak hem de ilimizin değerlerini kullanma adına da daha isabetli olacaktır” ifadelerini kullandı.
“KÜTAHYA’DA İŞSİZLİK YOK, İŞİ BEĞENMEME VAR”
Kütahya’da işsizlik değil, iş beğenmeme sorunu olduğunun altını çizen Vali Yılmaz, “Bizim ilimizdeki iş ve istihdamın artırılması ile ilgili yapılan altyapı çalışmalarının tamamlanması, bölünmüş yoldan hızlı trene, Zafer Havaalanından gerek yurtiçi, gerek yurtdışı uçuşlarına kadar, mevcut Devlet Demiryollarının hem elektrifikasyon hem de sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanması ile beraber iş ve istihdam için altyapıyı sağlamış olacağız. Özellikle işsizlik oranının en az olduğu illerden bir tanesiyiz. Bugün her fabrikamızda işçiye ihtiyaç var tabelası görebiliyoruz. İlimizde işsizlik yoktur, ilimizde tek sorun işi beğenmeme ya da kamu kurumu dışında çalışma isteğinin olmamasıdır. Bize gelen herkes kamu kurum ve kuruluşunda iş istiyor. Bazı firmalar yeni eleman, personel bulamayacağı endişesiyle yatırım yapmıyor. Kütahya'da işsizlik yoktur. İş isteyen herkese, İş ve İşçi Bulma Kurumumuz, firmalarımız iş bulabilir. Tabi bizde özellikle kırsal kesimden şehirlere doğru göç var, bu Türkiye'nin her yerinde var. Türkiye’nin de gerçeğidir. Siz eğer sanayileşmeyi sağlıyorsanız, bunu destekliyorsanız, tarımdan sanayi ve hizmet sektörüne kaymayı gerçekleştirecektir. İlimizde 2002'de tarımda çalışan işgücü istihdam oranı yüzde 66 iken 2014 sonu itibariyle yüzde 39 dur. Sanayideki istihdamımız 2002'de yüzde 12 iken, bugün yüzde 25, 2002'de hizmet sektöründeki istihdamımız yüzde 21 iken, 2014 yılı sonu itibariyle yüzde 35. Bu şunu gösteriyor ki hizmet ve sanayiye yönelik büyük bir eğilim var. İş ve istihdam sağlayan işletmelerin kurulması ve yeni tesislerin kurulması ile beraber hizmet ve sanayi sektöründeki istihdamı arttıracaktır. Özellikle gelişmişlik endeksiyle ilgili en önemli faktörlerden bir tanesi de kişi başına düşen elektrik tüketim miktarıdır. 2002'de 950 kw/h olan kişi başı elektrik tüketim miktarı, 2014'de 3090 kw/h seviyesine çıkmıştır. Rakamlar her şeyi bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Bizim ilimizle ilgili yapılacak olan tek şey, Devlet Demiryolları tarafından yapılan, hem zaman, hem maliyeti düşürecek olan altyapı yatırımlarıdır. Özellikle nakliye maliyetini düşürecek olan bu altyapı yatırımları bittiği zaman bizim üretimle ilgili hiçbir sıkıntımız kalmayacak. Bugün itibariyle tüm OSB'lerimizde boş arsa parselimiz mevcuttur. Yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açık, yerimiz mevcut. Yer tahsis etme imkanımız var. Çok büyük arsa talepleri olduğu takdirde de inşallah Zafer Organize Sanayi Bölgemizde yer var” dedi.
Törende Gümrük Müdürlüğü hizmet binasının bulunduğu Zafer Kalkınma Ajansı binasında geçici konuşlanmasında büyük rol oynayan ve kuruluş sürecini yakından takip ederek, önderlik yapan Vali Şerif Yılmaz’a Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Sadi Çetinbaş tarafından Bakanlık adına plaket takdim edildi.
Kuruluş giderlerine katkı sağlayan firma ve kişilere de hediye verildi. NG Kütahya Seramik A.Ş. ve Kütahya Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Kümaş A.Ş. firması Genel Müdürü Mehmet Şevket Eroğlu, Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, Kros Otomotik A.Ş. Fabrika Müdürü Okan Yılmaz, Gürok Turizm A.Ş Grup Finans Direktörü Ejderhan Gezer, Özçınarlar Kimya Ltd. Şti. adına Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özçınar, ETİ Gümüş A.Ş. Genel Müdür Ergün Kılıç, eski Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Ticaret Müdürü İsmail Hakkı Uygun, Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Ünverler Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünver, Güvencem firması Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çelebi, Aspa şirketi adına Ali Rıza Aslan ve Ergün Ay’a günün anısına hediye verildi.
Tören toplu fotoğraf çekilmesiyle birlikte sona erdi.
Vali Şerif Yılmaz daha sonra Gümrük İl Müdürlüğü’nde incelemelerde bulunup, İl Müdürü Osman Erdoğan’dan bilgiler aldı.