Kütahya İlinden Yetişenler Derneği ( K.İ.Y.D.)'nin 49. Olağan Genel Kurulu, Valimiz Sayın Şerif Yılmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
10 Mayıs 2015 Pazar günü Kütahya İlinden Yetişenler Derneği Kütahya İl Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Valimiz Sayın Şerif Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Sayın Divan, değerli Belediye Başkanımız, saygıdeğer Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri, Şube Başkanları, değerli hemşehrilerim... hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Bugün ilimizde doğup, büyüyüp, yetişen, ve başka illere giden arkadaşlarımızla beraber olma fırsatımız oldu. İl merkezinde, Yönetim Kurulu Başkanımız ve yöticilerimizle zaman zaman bir araya gelip, dertleşyoruz, dertlerimizi paylaşıyoruz.
Bizim Kütahya'da, Kütahya ile ilgili yapılacak olan her çalışmada, ben yada Belediye Başkanımız, ikimiz, birbirimiz adına söz verebiliriz. Bir kaç hadisede ben, Belediye Başkanımıza sormadan, Belediye ile ilgili bir söz verdim. Benim hakkımda da Belediye Başkanımız söz verebilir. Bizim özlediğimiz tablo budur. STK'lar ile beraber bu ülkede, bu memlekette, bu vatanda insana hizmet manasında, aynı hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Makam ve mevkilerin çok fazla anlamı yok. Buradaki tek istisna; devletin bekasına, devletin kendisine karşı olan bir kurum ve kuruluş varsa bunlarla hiçbir zaman beraber olamayız. Onun için bu devletle bir olan, bu milletle gönül birliği yapan, hainlik yapmayan, altını oymayan kim varsa biz herzaman beraberiz.
STK olarak çalışmak kolay bir iş değil, zor bir iştir. Milletin önüne düşmekte zor bir iştir. Başkanımız Egem Platformu Başkanı, aynı zamanda benimde başkanım oluyor. Ankara'da geçtiğimiz dönemde Egem Platformu ile ilgili bir program yapılmıştı. İstanbulda da gerçekleştirecektik fakat geçtiğimiz kış aylarında hava durumundan dolayı gerçekleştiremedik. Inşallah bu yıl bu etkinliği gerçekeleştireceğiz. Bizim amacımız Kütahya'nın tüm değerlerinin heryerde tanıtılmasıdır. Eksiğimiz varsa bunun görülmesi ve beraber paylaşılması lazımdır.
Geçtiğimiz yıl Ankara'da, EGEM Paltformu tarafından 7. Ege İlleri Tanıtımı gerçekleştirildi. Şu anki Şube Başkanımız ve Ankaradaki diğer Şube Başkanlarımız ziyarete geldiler. Tokat Valisi olduğum dönemde Ankaradaki Egem Platformunun düzenlemiş olduğu tanıtım etkinliklerine, Manisalı olarak katılmıştım. O dönem yapılan etkinlik biraz sönük kalmıştı. 7.'si düzenlenen Ege İlleri Tanıtım etkinliği öncesi bana gelip hodri meydan, daha güzelini sizden bekliyoruz. Egem Paltformunun Dönem Başkanlığının Kütahyada olduğu dönemde çok şükür Valilik olarak ve Belediyeler olarak, STK'lar olarak, Kütahya olarak biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Geçmişe bakıldığında daha düzenli ve verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Kütahya Dönem Başkanı Nuri Uygun olduğu zaman düzenlediğimiz bu etkinlik için, hem kendisine hemde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Öncelikle bizim tanıtım yapmadan, kendimizi tanımamız gerekiyor. Ben Kütahyada göreve başlayalı 2 yıl oldu. 2 yıldan bu zamana kadar Kütahya için bardağın dolu tarafını gören kimseye rastlamadım. Maalesef bizim ölçeğimizde olan, Anadolunun bir çok ilinde aynı gerçeklerle karşı karşıyayız. Biz memleketimizin değerlerini, memleketimizde var olan o güzellikleri hiç bir zaman görmüyoruz. Herkes gülün dikenini görüyor. Bu anlayışı değiştirmemiz, düzeltmemiz gerekiyor.
Kütahya'ya gelmeden önce 9 ay süreyle Kayseride görev yaptım. Görev yaptığım dönemde hiç bir iş adamı veya vatandaş eksikleri görmüyor, var olanları ortaya çıkarmak için uğraşıyor. Bugün Kayserinin ihracat rakamı 1.6 milyar Dolar, Manisa 5-6 Milyar Dolar civarındadır. Hiç duydunuzmu Manisa bu kadar sanayileşmiş diye, duymadık. Herzaman olumlu yönlerine bakılır, hep olumlu tarafına bakarsanız, insanlarda o sinerjiyi sağlarsınız. Bu yapıyı bizimde Kütahyada sağlamamız lazım, yanlışı düzeltmemiz lazım.
Kütahya'da nüfus düşüyor diye bir söz söyleniyor, göç veriyoruz, Kütahya batıyor deniliyor. Geçtiğimiz hafta yerel bir gazetede 47 bin nüfüs Kütahyadan ayrıldı haberi çıktı. Cuma namazı sonrası vatandaşlarla sohbet ederken, bir arkadaşımız bu haberi önümüze sürdü, ne düşünüyosunuz dedi. Orada çıkan haber adrese dayalı nüfus sayımından önce alınan verilerdir. O tarihlerde biz haftasonu insanımızı evlerine hapsedip nüfus sayımı gerçekleştiriyorduk. Akşam 5'e kadar sayımı yapıyoruz, sayımlardan sonra defterimizde boş yer kalmaması için mezarlıklara gidip oradaki isimleri yazıyorduk. Bu bir memleket sevdasıdır, ne kadar çok nüfus o kadar kaynak demektir. Belediyeler ve İl Özel İdaresinin kaynakları nüfusa göre hazineden aldığımız paydır. O paydan daha fazla almak adına arkadaşlarımız bu şekilde çalışmaları yaptılar. Adrese dayalı nüfus sayımı gerçekleştikten sonra mükerrer yazılmalar azaldı yada bitti. Herşey bittikten sonra bizim gerçek nüfusumuz ortaya çıktı. Gerçek nüfus ortaya çıktıktan sonra memleket battı, 40 bin- 60 bin nüfus gitti diyorlar. Bu kadar sahtekarlık yapıldı memlekette diyen yok, bugün o nüfus gitti deniliyor. Bizim gibi illerde de bu kadar göç verdik, burası adam olmaz, burada kalanlardan bi iş çıkmaz deniliyor. Bu insanlara hakaret etmeye kimsenin hakkı yok. Nüfusumuz geçen yıl 1000 kadar düştü. Kırsal kesimde maalesef göç devam ediyor. Bu sadece Kütahyanın değil, Türkiyenin bir gerçeğidir. Türkiyede sanayileşmeye geçtiğimiz süre içerisinde bundan kaçınmanız mümkün değil.
Sizlere bugün Kütahya'nın içinde bulunduğu durumla ilgili birkaç hususu da paylaşmak istiyorum. Bizim sosyo-ekonomik gelişmişlik sıramız geçen 15 yılla bugünü mukayese edecek olursak; 15 yıl önce 40 ncı sıradayken bugün 30'lara yükseldik. Banka Şube sayımız 37 iken, bugün 62'ye çıktı. Organize Sanayi Bölgelerinde çalışan insanımız 600 iken, bugün 10290'a çıktı. OSB'deki fabrika sayımız 15 iken, bugün 96 oldu. Sanayi'de bugün çalışan insan sayımız 25.000'dir. Memlekette sanayi yok diyorsunuz ama 25.000 kişi sanayide çalışıyor. Bunlar devletin resmi rakamlarıdır. Tarım'da istihdamımız % 66'dan % 39'a düştü. Sanayi'de istihdamımız, nüfusumuzun % 12'sinden % 25'ine çıktı. Hizmet sektöründe % 21'den % 35'e çıktı. Bu şu demektir: hizmet sektörü turizm sektörünün altyapısıdır. Bu altyapıyı oluşturabilirsek, bizim var olan kültürel değerlerimizi kullanmamız ve bunu pazarlamamız için en önemli kazancımız olacaktır.
İhracatımız 42 Milyon Dolardan, 182 Milyon Dolara çıktı. Bunlar sadece ihracatı bizim buradan yapıp, vergi kayıtları, işletme defterleri bizim buraya kayıtlı olan firmalardır. Iş merkezi İstanbul'daysa bizim burada gözükmüyor. Geçen yıl kabaca baktığımız zaman, bizim sanayide çalışan tüm tesislerimiz, aşağı yukarı 650 Milyon Dolar civarı ihracat rakamını yakalamaktadır. Kişi başına tüketilen elektrik miktarı 950 Kw saatten 3090 Kw saate çıkmıştır.
Bu memlekette çok güzel işler yapılıyor. Benim 2 yıl önce göreve geldiğimde en fazla yapılan şikayetlerden bir tanesi yollarımızın bozuk olmasıdır. Kütahya sınırına girildiği yollardan anlaşılıyor deniliyordu. Bugün çok şükür hiç kimse Kütahya'ya gelip gittiğini anlamıyor. Burada bir yanlışlık var, Kütahya'ya gelip giderek, Kütahya'ya geldiğini anlaması lazım. Kütahya'nın bir takım değerlerini görmesini, ürünlerimizi alması lazım.
Bugün bizim çinimiz başkaları başka illerde yapılıp satılmaya başlandı. Bugün Yozgat'ta çini üretiliyor. Ama biz hala 1 TL den çini satmaya çalışıyoruz. Biz var olan sanat değerlerimizi pazarlayamıyoruz ve bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Aslında tanıtımla ilgili bir çalışmayı Belediye Başkanımızla beraber başlattık ama seçim süreci girince biraz askıya alındı. Çünkü farklı spekülasyonlar yapılıyor, farklı şeyler aranmaya çalışılıyor. Bizim saklı gizli yaptığımız hiçbirşey yok, herşeyi açık açık söylüyoruz. Zaman zaman bu açık açık söylememizden rahatsız olanlar da oluyor ama yanlışımız varsa herkesin söylediğine de kulaklarımız açık, gönlümüz açık, kapımızda açıktır. Bütün çalışmalarımızda, baştan söylediğim o şer grubu dışında bütün Sivil Toplum Kuruluşlarıyla hep beraber olmaya, arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalara destek vermeye çalıştık. Bu hem Valilikle, Belediyeyle, İl Özel İdaresiyle, tüm Kamu kuruluşlarıyla olsun, bunu kullanmaya çalıştık.
Bizim Kütahya'da müteşebbis ruhumuz eksik. Bizim bugün Organize Sanayi'de çalışan fabrikalarımızın büyük bir kısmı il dışından gelmektedir. Biz devlet olarak sadece Türkiye içindeki müteşebbisleri değil, yırtdışından da iş adamlarımızın gelip ülkemize yatırım yapması için çalışıyoruz. Buna il bazında da baktığınızda, kalkınmada öncelikli verilen teşvikler bağlamında, Ege Denizi ve Limanına en yakın 4 üncü, Organize Sanayiye girdiğiniz zaman 5 inci teşvik kapsamına alınan il Kütahya'dır. Bizden sonra Afyonkarahisar geliyor, onun haricinde yok. Bizim il olarak bir takım cazibemiz var, o nedenle geliyorlar, gelmelerini de istiyoruz. Bizim İl merkezindeki 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri dışında, Tavşanlı'da ve Gediz'de Organize Sanayi Bölgelerimiz var. Bunu arkadaşlarımızın bilmesi lazım, Il dışından gelen arkadaşlarımızın bilmesi lazım. Çünkü buraya yatırımcı gelecekse bunları siz söyleyeceksiniz, buraya yatırım yapmak isteyen varsa bunları siz yaptıracaksınız. Bizim her yerde bunu söyleme şansımız yok, o illerdeki bizim temsilcilerimiz sizlersiniz.
Bunun dışında bunlar yetmez diye düşündük: Zafer Organize Sanayisi Bölgesi diye Zafer Havalimanımızın hemen bitişiğinde, 10 km mesafesinde, büyük yatırımcıların yatırım yapabileceği genişliklere sahip, parseller oluşturmak suretiyle oluşturduğumuz, çalışmasını devam ettirdiğimiz Zafer Organize Sanayi Böglesi çalışması var. 623 hektarlık bir alandır. O nedenle orada yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız varsa bekliyoruz: Çünkü orada biraz daha büyük ölçekli yatırımların yapılmasını istiyoruz. Zafer Havalimanımızla beraber İstanbul-Antalya yolunun da hemen kenarı olarak da, ulaşımla ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayan, ender OSB'lerden bir tanesi olacak.
Gerek Sanayide, gerek turizmde, gerekse tarımda, Kütahya'nın gelişmesi yönünde yapılacak olan her türlü çalışmada, hep beraber gönül birliğini bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bunun dışında tanıtımla ilgili en kısa zamanda, iş adamlarımıza da sorumluluk yüklemek şartıyla, biraz daha aktif olacağız. Sivil Toplum Kuruluşlarımızın çok büyük katkısı olması gerekiyor. Burada yapılan tanıtımda, devlet görevi, kamu görevi deyip oturursanız, hiçbir anlamı taşımaz. O nedenle bu tip organizasyonları Sivil Toplum Organizasyonlarıyla beraber yapmaya çalışıyoruz. Bunun daha aktif bir şekilde yapılması için, bizim hep beraber katkı vermemiz gerektiğini düşünüyorum. En büyük yapılan yatırım, insana yapılan yatırımdır. Derneğimiz üyelerine çok teşekkür ediyorum., bugune kadar 410 vatan evladını bu millete kazandırmış. Bizler öğrencilik yıllarında ne kadar zor şartlar altında eğitimimizi tamamladık. Hamdolsun bugün devletimizin verdiği bu ulvi görevi yapmaya çalışıyoruz. Belki de bu yetişmemde, gerek devletimin, gerekse milletimin verdiği desteğe vefadır. Bunu karşılıksız yapmanında onurunu yaşıyorum. O nedenle yapılacak en önemli hizmet, bu memlekete hayırlı insan yetiştirmektir. Hayırlı evlat yetiştirdikten sonra yapamayacağımız hiçbir iş yoktur. Devletine, milletine, bayrağına, dinine sevgiyle, saygıyla, bağlı bir insan sorumluluğunu bizzat yerine getirecektir. Bugüne kadar mezun ettikleriniz için teşekkür ediyorum ve inşallah bundan sonra da eğitim-öğretim gören evlatlarımıza yardım etmenizi canı gönülden diliyorum. Derneğimizin tüm çalışmalarında başarılar diliyorum. Bugüne kadar görev alan, emeği geçen, yaşayan, yaşamayan herkesten Allah razı olsun diyorum. "
Açılış konuşmalarının ardından toplantı gündeminde yeralan; faaliyet ve hesap raporlarının okunması, müzakeresi ve onaylanması, denetleme kurulu raporunun okunması, müzakeresi ve onaylanması, tasarı bütçesinin okunması, müzakeresi ve onaylanması, tüzüğün 13. maddesinin ilgili fıkralarında belirtilen hususlarda genel merkez yönetim kuruluna yetki verilmesi, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve haysiyet kurullarının seçimi konuları görüşülerek karara bağlandı.
Genel kurul etkinliğine; Valimiz Sayın Şerif Yılmaz ile Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği Genel Başkanı Süleyman Çankaya, Şube Başkanları ve Dernek üyeleri katıldılar.