Kütahya Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği toplantısı, Valimiz Sayın Şerif Yılmaz'ın katılımlarıyla, Kütahya Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
28 Nisan 2015 Salı günü gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Valimiz Sayın Şerif Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Çok değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Sizlerle bir araya gelmişken birkaç hususu değerlendirelim, sizlerin de talepleri varsa alalım istedim. Öncelikle bu toplantı vesilesiyle köylerimize hizmet götüren herkese teşekkür ediyorum.
Öncelikle son değerlendirmelerden sonra, kırsaldaki altyapının tamamlanması bağlamında, ilimiz geneliyle ilgili çok güzel çalışmalar yapıldı. Il Genel Meclisimizin almış olduğu kararlar ve ayırdıkları kaynaklar ile kendi özkaynaklarımızın dışında, Bakanlıklardan temin ettiğimiz ek kaynaklarla, son dönemlerde çok güzel ve işe yarar hizmetleri sizlerle beraber gerçekleştirdik.
Geçen yıl kapanan Beldelerde, öncelikle çöp toplama işlerini başlattık. Çok şükür bugün itibariyle ilimizin bütün köylerinde çöpleri topluyoruz. Ayrıca bütün köylerimize çöp konteyneri gönderdik. Çöp toplama hizmetini İl Özel İdaresi, İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen çöp toplama araçlarıyla gerçekleştiriyoruz. Burada sizlerden istirhamımız şudur: Çöp toplamada evsel atıkları çöp konteynerine koyalım. Bina yıktığımızda molozları çöp konteynerine atmayalım. Soba yaktıktan sonra kalan külleri çöp konteynerine koymayalım. Sadece evsel atıkları çöp konteynerine koyalım, çünkü bunun bir bedeli var. Çöp toplamanın bize bu seneki maliyeti yaklaşık 5 milyon TL oldu. Bu bizim kırsalda yaşayan insanlarımızın, şehirde yaşayan insanlarımızla aynı standartlarda yaşaması için yapılan çalışmadır. Maliyeti boşu boşuna arttırmayalım, israftan da kaçınalım. Sizler de çöp toplamayla ilgili hassasiyetimize destek olursanız sevinirim. Çünkü biz kilogram başına bedel ödüyoruz, her arttırdığımız fazla kilogramlar para demektir.
Önümüzde yaz sezonu var ve Ilimizin %53'ü orman olması nedeniyle yangına hassas bir iliz. O nedenle de köyde veya dışarıda çıkan yangına anında müdahale etmemiz lazım. Anında müdahele edilmesi için, hem köylere 657 adet yangın hidrantı taktık, hem de 207 adet su tankerleri verdik. Bunların aktif ve faal olması gerekiyor. Bunları da aşağı yukarı bütün köylerimizde oluşturmaya çalışıyoruz.
Kapanan Beldelerden kalan İtfaiye Araçlarını, imzaladığımız protokol ile Belediyelere verdik. O protokol de şuydu: İtfaiye teşkilatı olan tüm Belediyelerimizin hizmetlerini, sadece belediye sınırları içerisinde değil, artık köylerimize varıncaya kadar, bu hizmeti götürme fırsatı ve imkanını da sağlamış olduk, yasal hale getirdik. O nedenle de yangına müdahale de hem Orman teşkilatımız olacak, hem de Belediyelerimiz olacak. İlk anda kendi imkanlarımızla müdahale etmek için hidrant ve su tankerlerimiz var. Eksik varsa bunları tamamlamak için yardımcı olabiliriz.
Köylerimizde altyapının oluşturulması ile ilgili kilit parke taşları çalışmalarının büyük bir kısmını bitirdik. Geçen yıl işçiliği kalan köylerimizin işlerini tamamladık. Köylerimizin işini bitirmek hepimizin önceliğidir. Elimizdeki para, bütçe imkanlarıyla şu ana kadar 232.400 m2 yapmışız. Köylerde, vatandaşlarımızın araba beklerken oturabileceği, meydanlara koyduğumuz 1154 adet oturma bankları verdik. Bunun dışında da bütün köylerimizde çocuk oyun parklarını tamamlıyoruz. Daha önce eksiklerimiz vardı, ihalesi yapıldı. Bütün köylerimizde artık çocuk oyun parkı yapıldı, bunun sayesinde yazın köylere misafir gelen yakınlarımız, hemşerilerimiz biraz daha rahat eder diye düşündük.
Köy altyapısı ve ulaşımla ilgili mevcut kaynağımızın dışında yeni kaynaklarla beraber, ek kaynaklar aldık. Geçen yıl Büyüksakadan sıcak asfalta başladık. Hedefimiz bundan sonra yapabildiğimiz kadar yollarımızı sıcak asfalta dönüştürmek. Bununla ilgili Büyüksaka'da Asfalt Plentimizi yeniledik, Il geneliyle ilgili bir tane bu bölgeye yaptık, bir tane de Gediz Abide'ye yaptık. Iki bölgede de sıcak asfalt plentimizi faaliyete geçirdikten sonra Köy yollarımızı sıcak asfalta dönüştüreceğiz. Çünkü bizim daha sağlıklı ve kalıcı yollara ihtiyacımız var. Şu an itibariyle bizim köylerimizde ulaşımla ilgili bir sıkıntımız yok.
Geçtiğimiz kış yoğun bir kar yağışı yaşadık. Çok şükür bereketiyle geldi, inşallah bu yıl bereketli olur. Çoğu köyümüzden geçen sene kaynakların da yetersizliği ile su sıkıntısı çekmiştik. Yeni su sondajları talepleri gelmişti. Su tankerlerini de onun için düşündük, taşıma suyla bu sorunu çözelim istedik. Ama bu sene inşallah bu sıkıntı olmaz diye ümit ediyoruz.
Karla mücadelede bu yıl büyük bir sıkıntı yaşamadık. Eski iş makinelerimizin tamamını sattık, makine araç parkımızın hepsini yeniledik. Bunun dışında karla mücadele de sadece greyder ve dozer değil kamyonların önüne kürek takmak suretiyle, karayollarına dahil yardım ettik.
Burada birkaç hususu da sizlerle paylaşmak istiyorum; Bu yıl 7 Haziranda Milletvekili Genel Seçimi var. Seçimin iş ve işlemlerinin yürütülmesi İlçe seçim Kurullarının başkanlıkları nezaretinde, Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararlar ve bu konudaki yasal mevzuat çerçevesinde seçimlerin yürütülmesini gerçekleştireceğiz.
Bizim idare olarak görevimiz, seçimin huzur ve güven içerisinde gerçekleşmesini sağlamaktır. Vatandaşın iradesinin sandığa bağımsız bir şekilde, baskı altında kalmadan ulaşmasını sağlamaktır. O nedenle seçim güvenliği ile ilgili gerek emniyet bölgesinde, gerekse jandarma bölgesinde arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yaptılar. Çok şükür İlimizde seçim güvenliğini sıkıntıya sokacak bir değerlendirmemiz yok, Kütahya huzurlu bir İl ve o nedenle de bugüne kadar ki seçimlere baktığımız zaman çok şükür herhangi bir hadise olmamıştır. İl geneli ile ilgili 10'a yakın yerde muhtarlık seçimimiz olacak, bunu dışında sadece Milletvekili genel seçimi olacak. Milletvekili Genel Seçimlerinde, Köylerimizde 3-4 köyü içine alacak yakın mesafede Jandarma devriye gezecektir. Seçimle ilgili herhangi bir sıkıntı olduğu anda görevli devriye arkadaşlarımız anında müdahale edeceklerdir. Herhangi bir sıkıntı olmadan inşallah bu seçimi de gerçekleştirmiş oluruz. Kütahya’ya yakışan bir şekilde bizlerin bunu yapacağımızı ümit ediyorum.
Anız yakılması ile ilgili hassasiyeti tekrar buradan hatırlatmak istiyorum. Geçen yıl önceki yıllara göre azalma vardı, bunu sıfıra indirmemiz lazım. Birde anız yakılmasından sonra toprağın verimi de düşmektedir.
Kırsal kalkınma ve tarım destekleri ile ilgili, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteklerinden azami şekilde istifade etmenizi istiyorum. Hem Tarım Bakanlığımızdan hem TKDK'dan destek alan arkadaşlar var. Kırsalda yaşayan insanlarımıza alt yapıyı oluşturduktan sonra gelir seviyelerini arttırmamız lazım. Ülke olarak kaynak sıkıntımız yok. Kabul edilen her projenin kaynağını verme imkanımız vardır. Bizim artık geleneksel tarımdan modern tarıma geçmemiz gerekmektedir. O nedenle hem hayvancılıkta, hem bitkisel üretimde İlkel sistemi bırakıp, modern araç ve ekipmanları kullanmamız lazım.
Zaman zaman köy ziyaretleri yaptığımızda bize iletilen taleplerden bir tanesi de köylerde ebelerin olmamasıdır. Aile hekimliği uygulaması başladı; daha önce sağlık evi ve sağlık ocağı sistemimiz vardı, şu an aile hekimlerimiz köyün nüfusuna göre en az ayda bir kez köyleri geziyor, mobil hizmet veriyor. Bu mobil hizmetle beraber reçetesini yazıyor. Bu hizmet sonrasında ilaç mobil eczane uygulamasıyla vatandaşımıza teslim ediliyor. Nüfusu 500'ün üzerinde olan köylerimizde sağlık evlerini açık tutmaya çalıştık. Bunlarda yaklaşık 80 ebe görev yapmaktadır, 30'a yakın açığımız var. Sağlık evimizde ki ebelerin artık eskisi gibi görevi yok, tüm kayıtları aile hekimleri tutuyor, burada sadece enjeksiyon la ilgili görevleri var. Mobil aile hekimlerimiz her gün aynı köye gitmiyor. Bir aile hekiminin sorumluluk alanı yaklaşık 3000-3500 kişidir. Bunu kırsal alanda düşündüğümüzde belki 20 tane köyü içine alıyordur. Şunu belirtelim; vatandaşımız mobil sağlık hizmeti almışsa, mobil eczane hizmeti de alacaktır. Beldelerde ve köylerde reçete yazıldığı halde eczane yok ise, o vatandaşlarımızda mobil eczane hizmetinden istifade edeceklerdir.
Son olarak; Köylere Hizmet Götürme Birliğimizi biz İl Özel İdaresinden ayrı düşünmedik. İkisi de iç içe çalışıyorlar, işlerin daha pratik ve seri yapılması için birliklerimizi kullanıyoruz. İl Özel İdaresinde ihale mevzuatı çok uzun sürebiliyor. Bunun için iş sezonunu belli bir süre içerisinde bitirmemiz gerekiyor. Ağustosun ayının ortasından sonra Kütahya’da atılan asfaltlardan randıman alamıyoruz. İnşallah bundan sonra Asfalt Plentlerimizle beraber daha geniş zaman da yapma şansımız olacak.
Ben tekrar meclis toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum."
Valimiz Sayın Şerif Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Uğur Turan Başkanlığında Kütahya Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliğinin 2014 yılı kesin hesabı ve 2015 yılı 1. ek bütçe tasarısı konuları görüşülüp karara bağlandı. Birlik Encümeni Üyelerinin seçimi, İhale Komisyonu Yedek Üyelerinin seçimi, Plan-Bütçe Komisyonu Üyelerinin seçimi sonrası toplantı sona erdi.
Birlik toplantısına; Valimiz Sayın Şerif Yılmaz ile Vali Yardımcısı Uğur Turan, İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Seyfettin Uysal, İl Genel Meclis Üyeleri ve Merkez İlçe Köyleri Muhtarları katıldılar.